SUSHI HISTORIE
Sushi (japansk: 鮨 eller 鮓 eller 寿司) er en traditionel japansk ret som består af ris der er tilført riseddike, og som serveres med forskelligt tilbehør. Tilbehøret består typisk af fisk, tang og skaldyr, men kan også være kød, æg, grøntsager eller svampe. Tilbehøret kan både være råt, forarbejdet (kogt, stegt) eller marineret. Sushi spises som regel med syltet ingefær, soja og wasabi (en japansk peberrodspasta, som man kan blande i sojaen).

I de vestlige lande er ordet sushi blevet synonymt med rå fisk, men den japanske betydning af ordet er kombinationen af ris og riseddike. Rå fisk som spise hedder på japansk sashimi.

Sushi bliver sjældent tilberedt med brug af krydderier, dog bruges af og til chili. Ved tilberedningen lægges der stor vægt på det visuelle indtryk, og sushi anrettes ofte meget kunstfærdigt.

Der findes forskellige slags sushi. Sushi rullet i nori (tørre plader af tang) kaldes makisushi. Sushi formet til en lille klump med f.eks. skiver af fisk på toppen kaldes nigiri.

NIGIRI
Nigiri er en risbolle, der typisk toppes med skaldyr eller fisk. Oversætter man ordet Nigiri direkte fra japansk, betyder det finger. Ordet skal illustrere at stykket ikke skal være større end en lillefinger.

HOSOMAKI
Hosomaki er ris rullet i Nori-tang , der indeholder 1-2 ingredienser.

URAMAKI
Uramaki er ris rullet på Nori-tang indeholdende fisk og grønsager.Rullen laves således at Nori-tangen skiller risen, der ligger yderst, fra rullens øvrige ingredienser. Uramaki kan også kaldes “inside out” hentydende til risens placering udenpå. Til sammenligning er Uramakien større og indeholder flere ingredienser end Hosomakien.

SASHIMI
Sashimi er råt, udskåret fisk serveret med wasabi. De forskellige stilarter af filetering er meget ritauliserede – forskellige fisk udskæres på forskellige måder.

FUTOMAKI
Futomaki minder om Uramakien. Begge ruller indeholder samme mængde ris, tang og fyld, samtidig er volumen den samme.Eneste forskel er at tangen omkranser rullen i en Futomaki, mens risen ligger yderst på Uramakien.